Katalog

Średnica
Drzwi prawe/lewe
Elektryczny bojler
Drzwi chowane
Sonda Sous Vide - gniazdo na zewnątrz
Sonda temperatury rdzenia - gniazdo na zewnątrz
Usuwanie pary - zintegrowany okap kondensacyjny
Ethernet - interfejs LAN

Promocje

Obróbka termiczna

Obróbka termiczna

Obróbka termiczna Jest 90 produktów.

Podkategorie

  • Piece gastronomiczne

    Piece konwekcyjno-parowe. Niezbędne wyposażenie nowoczesnej restauracji

    Nowoczesna gastronomia wykorzystuje wiele urządzeń, które umożliwiają szybkie przygotowywanie zamówionych przez klientów dań. Jednym z takich urządzeń jest piec konwekcyjno-parowy. Funkcjonalny piec konwekcyjno-parowy przyda się zarówno w mniejszych, jak i większych restauracjach.

    Profesjonalny piec konwekcyjno-parowy i zalety tego rozwiązania

    Piece konwekcyjno-parowe to urządzenia przeznaczone do profesjonalnej gastronomii, które umożliwiają szybkie i ekonomiczne przygotowywanie potraw. Nowoczesny piec konwekcyjno-parowy ma następujące zalety:

    • wysoka funkcjonalność - funkcja naparowywania komory pozwala na gotowanie na parze, blanszowanie, a także regenerację. W restauracjach często korzysta się z funkcji regeneracji, która pozwala na odgrzanie przygotowanych wcześniej dań bez utraty ich walorów smakowych. Jak to możliwe? Dzięki dużej ilości pary podgrzewane potrawy zachowują soczystość. Co istotne, dzięki poziomej cyrkulacji powietrza można z powodzeniem przygotowywać jednocześnie różne potrawy bez obawy, że przejdą one swoimi zapachami;
    • wymierne oszczędności wody, energii oraz surowców - przygotowywanie mięsa na parze wiąże się z mniejszymi stratami na wadze niż w przypadku gotowania lub pieczenia w piekarniku. Oprócz tego obróbka cieplna w piecu konwekcyjno-parowym wiąże się z mniejszym zużyciem tłuszczu. Można zauważyć także mniejsze zużycie wody. Cyrkulacja powietrza w komorze pieca, szybki wzrost temperatury i dobra izolacja termiczna pieca pozwalają na oszczędności energii nawet na poziomie 50%;
    • niska awaryjność - prawidłowo użytkowane piece konwekcyjno-parowe cechują się bardzo niską awaryjnością. To kolejny argument za zakupem tego rodzaju urządzenia do gastronomii. Najczęściej awarie pieców wynikają z osadzania się kamienia kotłowego. Osoba, która odpowiedzialna jest za obsługę pieca, powinna przejść stosowne szkolenie.

    Jak wybrać nowoczesny piec konwekcyjno-parowy?

    W tej chwili na rynku dostępne są piece konwekcyjno-parowe o różnych parametrach i w różnych przedziałach cenowych. Wybór odpowiedniego urządzenia wcale nie jest taki prosty. Przy wyborze pieca należy wziąć pod uwagę następujące czynniki:

    • zasilanie pieca - na rynku dostępne są piece gazowe oraz elektryczne. Piece gazowe są z reguły droższe, ale rekompensatą jest ich stosunkowo tania eksploatacja. W przypadku pieców elektrycznych mamy do czynienia z odwrotną sytuacją. Są one tańsze, jednak trzeba się liczyć ze znacznie wyższymi rachunkami za energię elektryczną. Większość oferowanych pieców konwekcyjno-parowych jest zasilanych napięciem trójfazowym (3x400V). Przed ewentualnym zakupem warto sprawdzić, czy w lokalu możliwe jest podłączenie takiego urządzenia. Oczywiście dostępne są także mniejsze piece o zasilaniu 230V;
    • wielkość punktu gastronomicznego - przy wyborze konkretnego pieca konwekcyjno-parowego trzeba wziąć także pod uwagę liczbę obsługiwanych w lokalu gości i liczbę wydawanych dań. W zależności od ruchu w lokalu, można wybrać piec z różną liczbą półek, w przedziale 4-20.
    • funkcje pieca - przed zakupem urządzenia warto zastanowić się nad pożądanymi funkcjami. Nowoczesny piec konwekcyjno-parowy pracuje w różnych trybach. Można regulować temperaturę pracy, a także poziom wilgotności. Dobrze byłoby, gdyby piec posiadał wentylację oraz możliwość zmiany jej kierunku. Ważne są także funkcje dodatkowe, jak np.: programowanie i zapamiętywanie programów, automatyczne mycie, szybkie nagrzewanie, szybkie schładzanie itd.
    • marka pieca - warto postawić na urządzenie marki, która cieszy się zaufaniem na rynku. Ze swej strony rekomendujemy piece Convotherm oraz Rational. To sprawdzone rozwiązania do gastronomii, które charakteryzują się starannym wykonaniem, niską awaryjnością, a także wysokim zaawansowaniem technologicznym.

    Dlaczego piec konwekcyjno-parowy przyda się w gastronomii?

    To bynajmniej nie przypadek, że piece konwekcyjno-parowe do gastronomii cieszą się obecnie tak dużym zainteresowaniem na rynku. Piece tego rodzaju to urządzenia, z pomocą których można przygotować jednorazowo większe ilości jedzenia. Każda profesjonalna restauracja powinna posiadać taki piec. Warto podkreślić, że nowoczesny piec konwekcyjno-parowy np. Convotherm albo Rational to urządzenie, które umożliwia przyspieszoną obróbkę termiczną jedzenia. Zastosowanie takiego urządzenia pozwala na zaoszczędzenie zużycia tłuszczu (nawet do ponad 90%). W praktyce oznacza to, że piec konwekcyjno-parowy przyda się także w restauracjach serwujących klientom zdrowe potrawy. Z racji tego, że chodzi o urządzenia wielozadaniowe, można z ich pomocą zaoszczędzić energię i czas. Zakup pieca konwekcyjno-parowego od jednego z wiodących producentów jest znaczną inwestycją. Zwykle jest to wydatek rzędu kilkudziesięciu tysięcy złotych. Warto jednak pamiętać, że chodzi o sprzęt, który pozwoli na bardziej wydajną, szybszą pracę w kuchni, co finalnie przełoży się na większe zadowolenie klientów i wyższe obroty restauracji.

     

     

     

na stronę
Pokazuje 1 - 12 z 90 elementów
Pokazuje 1 - 12 z 90 elementów